Blogi

  

 • Kohtaamisia lenkkipolulla - parasta juuri nyt

  Pidän huolta omasta hyvinvoinnistani ja jaksamisestani liikkumalla monipuolisesti, syömällä säännöllisesti ja terveellisesti, sekä nukkumalla riittävästi. Tarvitsen unta vähintään kahdeksan tuntia yössä, viikonloppuisin kymmenen. Ollessani lapsi, muistan isäni sanoneen minulle ”Kun nuorena nukkuu, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin”. Olen pyrkinyt noudattamaan tätä viisautta.


  Työpäiväni venyy toisinaan pitkiksi. Pyrin kuitenkin pitämän kiinni näistä oman hyvinvointini elementeistä, koska hyvinvointi ja jaksaminen ovat edellytyksinä työn tuloksia tavoitellessa. Stressin- ja paineensietokyky edellyttävät tervettä mieltä, terveessä kehossa. Liikunnan tuomat endorfiinit toimivat supervoimina – ainakin minulla.


  Lenkkipolulla minua tuli vastaan vanhempi herrasmies ja tervehdimme toisiamme. Seuraavana päivänä kohtasin saman herrasmiehen uudelleen lenkkipolulla ja pysähdyimme juttelemaan. Teimme sinunkaupat Aken kanssa ja hän kertoi minulle oman tarinansa liikunnan tuomasta ilosta ja terveysvaikutuksista.


  Ake oli jäänyt eläkkeelle muutama vuosi sitten kiireisestä työstä, jonka puitteissa myös matkustuspäiviä oli kertynyt paljon. Hän oli töissä stressaantunut, ylipainoa oli kertynyt, verenpaineeseen oli lääkitys käytössä, sokeriarvot koholla ja refluksitautikin vaivasi. Kun Ake jäi eläkkeelle, he totesivat vaimonsa kanssa että asialle on tehtävä jotakin, näin ei voi tilanne jatkua. Ake hankki molemmille polkupyörät ja siitä alkoi suunta terveempään elämään.


  Minä kohtasin hoikan, hyväryhtisen ja terveenoloisen herrasmiehen. Ake kertoi että kaikki lääkitykset ovat taakse jäänyttä elämää ja painoakin on saman verran kuin nuorena miehenä. Ake oli oivaltanut että me itse olemme hyvin pitkälle vastuussa omasta terveydestämme ja hyvinvoinnistamme, eikä tähän ole olemassa mitään taikatemppuja. Kohtuus kaikessa on hyvä muistisääntö – pätee myös liikkumiseen.


  Sanoimme Aken kanssa hyvät päivänjatkot ja jatkoimme molemmat lenkkiämme omiin suuntiimme. Sovimme että morjenstetaan aina kun tavataan.


  Minulle tuli hyvä mieli tästä kohtaamisesta Yksi tärkeä voimavara elämässäni on ihmiset, tärkeät ja läheiset ihmiset ympärilläni, mutta myös nämä kohtaamiset uusien ihmisten kanssa erilaissa tilanteissa. Kuten lenkkipolulla Aken kanssa.


  Käynnissä on Suomen historian suurin terveyspalveluiden uudistus. Ei pidä unohtaa, että 70-80 % ihmisen terveydestä ja hyvinvoinnista tulee elämäntapojen, elinympäristön ja sosiaalisen verkoston alueelta. Vastuu ja vaikutusmahdollisuudet itsemme ja läheisemme hyvinvoinnista on siis hyvin pitkälle omissa käsissämme.


  Valoa syksyyn. Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme.


  Tiina Halinen, toimitusjohtaja
  Linnan Klinikka Oy

   

   

    Takaisin
  0 kommenttia:
  Kommentoi:
 •   Arkisto