Laboratorioon ilman lääkärin lähetettä

Linnan Klinikalla pääset laboratoriotutkimuksiin (itse maksavat) nopeasti myös ilman lääkärin lähetettä. Tulokset lähetetään sinulle postitse niin halutessasi. Tuloksista näet aina myös ko. tutkimuksen viitearvot. Mikäli tuloksesi poikkeavat viitearvoista, on syytä varata aika lääkärille. Lääkäri auttaa tulosten tulkinnassa ja selvittää jatkotutkimusten tarpeellisuuden.
Ilman lääkärin lähetettä otetuista tutkimuksista ei saa Kela-korvausta.

Seuraavat laboratoriotutkimukset ovat mahdollisia ilman lääkärin lähetettä:

CRP, tulehduskoe (P-CRP)

C-reaktiivinen proteiini kohoaa nopeasti varsinkin bakteeriperäisten infektioiden yhteydessä. Tutkimus voidaan tehdä myös päivystysaikana eikä se edellytä paastoa.

D-vitamiini (S-D-25)

S-D-25-verikoe antaa lähinnä tietoa D-vitamiinin saannista. D-vitamiini on keskeinen tekijä luiden terveyden ylläpitämisessä sekä sydän- ja verisuonitautien, MS-taudin, syöpätautien, reumatautien, metabolisen oireyhtymän ja diabeteksen riskien hallinnassa. Tutkimus ei edellytä paastoa.

B12-vitamiini (S-B12-Vit)

B12-vitamiini-tutkimuksella selvitetään anemioita sekä ravinnon puutteellista imeytymistä. B12-vitamiinin puutetta esiintyy pääasiassa ikääntyneillä. Yhdellä kymmenestä yli 65-vuotiaista suomalaisista on todettu B12-vitamiinin puute. Tutkimus ei edellytä paastoa.

Glukoosi, verensokeri (fP-Gluk)

Glukoosi on tärkeä elimistön energian lähde. Mikäli elimistön sokeriaineenvaihdunta häiriintyy, voi glukoosiarvo nousta. Tutkimusta käytetään diabeteksen seulonnassa. Tutkimus edellyttää 10–12 tunnin paaston.

Kilpirauhaskokeet (S-TSH, S-T4V, S-T3V)

Kilpirauhaskokeet mittaavat kilpirauhasen toimintaa. Tutkimus ei edellytä paastoa, mutta tyroksiinilääkitystä ei tule ottaa näytteenottopäivän aamuna.

Kolesteroli (fS-Lipidit eli fS-Kol, fS-Kol-HDL, fS-Trigly ja fS-Kol-LDL)

Kolesteroli- eli rasvatutkimuspaketti mittaa kokonaiskolesterolin (fS-Kol), HDL-kolesterolin (ns. hyvä kolesteroli), LDL-kolesterolin (ns. huono kolesteroli) ja triglyseridien määrää. Suurentunut veren kokonaiskolesterolipitoisuus on merkittävä valtimotaudin riskitekijä. Kolesterolipakettia käytetäänkin sepelvaltimotaudin ja muiden aterotromboottisten tautiriskien arvioimiseen. Tutkimus edellyttää 10–12 tunnin paaston.

Laktoosi-intoleranssikoe (B-Lakt-D)

Maitotuotteet voivat aiheuttaa laktoosi-intoleranssista kärsivälle vatsavaivoja, turvotusta sekä ripulia. Laktoosi-intoleranssi on helppo diagnosoida yhdellä verinäytteellä. Tutkimus ei edellytä paastoa.

Maksatutkimukset (S-ALAT, S-GT)

Maksatutkimuksia käytetään maksasairauksien ja maksasoluvaurion osoittamiseen sekä epäiltäessä alkoholin liikakäyttöä. Tutkimukset eivät edellytä paastoa.

Perusverenkuva (B-PVK+T)

Perusverenkuva antaa yleiskuvan verisolujen tilanteesta sekä hemoglobiinin määrästä. Tutkimusta käytetään esimerkiksi tulehdusten sekä anemioiden selvittelyyn. Tutkimus ei edellytä paastoa.